Special Special

NYSTRÖM CYKEL

Inspiration från förr - Konstruerad för framtiden

SPECIALDELAR NYSTRÖM SPECIAL

Nyström Special är en skön cykel i sin standardversion, men vi vet att många kommer att vilja ändra detaljer för att göra cykeln ännu mer personlig.

Det är en fråga om egen smak.

 

Några saker påverkar upplevelsen under cykling, andra påverkar bara utseendet.

Stänkskärmar/Pakethållare

Vi erbjuder två typer av bakskärm:

Kort modell för ett sportigt utseende, dock får man leva med vattensprut på ryggen från bakdäcket.

Lång modell som ser mer gammeldags ut, och man slipper vattensprut.

Välj själv vid beställning, samma pris. Vi har reservskärmar om du vill byta modell senare.

 

Många föredrar att inte använda pakethållaren för en mer ”racing”-känsla, men det är förstås praktiskt med pakethållare om man skall transportera något. Alla cyklar levereras med pakethållare, du väljer själv om du vill använda den eller ej.

 

Montering av bakljus:

Standardmontering av bakljus: Bakljuset är monterat på pakethållare.

Om man inte vill använda pakethållare monteras bakljuset istället på en specialplåt som skruvas fast i ramen.

Meddela oss om du vill använda cykeln utan pakethållare så skickar vi med en sådan specialplåt.

Läderväskor:

Vi har två typer av läderväskor som passar Nyström Special, båda tillverkade av matchande läder som sadel och handtag (brun eller svart). Detta ger cykeln ett verkligt klassikt utseende.

 

Sadelväska: En liten väska monterad längs bak på sadeln.

 

Axelväska: En mellanstor väska som kan monteras på en eller båda sidor av pakethållaren. Levereras med axelrem. Väskan kan knäppas fast på pakethållare tillverkade av 16mm rör.

 

Läderväskor finns i vår Webbutik klicka här: Webbutik

Styre:

Styret har stor påverkan både på cykelkänslan, komfort och utseendet på cykeln.


I gamla dagar använde man ett smalt styre med handtagen pekande bakåt. Detta är verkligen klassiskt och ser fantastiskt bra ut. På den tiden bromsade man genom att trampa bakåt med pedalerna och kunde då hålla ett fast grepp om styret med båda händerna. Idag bromsar vi med handbromsar monterade på styret och behöver då minst två fingrar per hand för att bromsa.

Det betyder att vi tappar en del av kraften som håller oss fast i styret samtidigt som cyklisten trycks framåt. Inte en helt optimal situation, men det går att hantera när man har vant sig.

 

Vårt standardstyre (bred modell) är liknade stil men handtagen är vinklade mer framåt, detta ger en mycket behaglig position för handlederna och bra grepp om styret när man bromsar. Då detta styre är bredare blir det också mer plats för benen för långa cyklister. Standardstyret har fortfarande ett klassiskt utseende, kanske lite mer åt motorcykelhållet.

 

Om du har svårt att bestämma dig har vi också en mellanmodell, där handtagen är vinklade mellan smal och bred modell.

 

Vårt standardstyre är den breda modellen. Om du hellre vill ha det smala eller mellan-styret, meddela oss (samma pris).

 

För dem som vill ha en helt annan modell på styret finns det många olika modeller på marknaden som kan användas. Monteringsdelen av styret ska vara 25,4mm (1 tum) i diameter och resten av styret ska vara 22mm. Observera att om du väljer ett högt eller extra brett styre kan det hända att du måste förlänga bromsrör, växelvajjer och elsladdar.

Utväxling:

Nyström Special har två växlar med ett utväxlingsförhållande 1:1,65. Växlingen utföres med ett växelreglage på vänstra handtaget, ungefär som på många andra cyklar. Storleken på främre och bakre kugghjulet påverkar också den totala utväxlingen och ändar cyklistens kadens (hur fort benen trampar). Det är en fråga om egen smak om man vill trampa snabbare eller långsammare. Givetvis beror kadensen också på hastigheten.

 

Vår standardkombination av kugghjul är 34T/14T (fram/bak), detta ger en avslappnad kadens på ca 49 varv/min vid 25km/h. Dessa tal kanske inte säger dig nåt innan du provat i verkligheten.

Om du föredrar lite snabbare trampande föreslår vi 34T/16T, detta ger en kadens på ca 56 varv/min vid 25km/h, detta kan vara användbart om du vill lägga mycket egen kraft när cykeln når sin maxhastighet (elassistans) på 25km/h. Det kan också passa bra om du tänker cykla helt utan elkraft.

Vi kan också installera 44T/16T som ger ännu mer avslappnad trampning vid 25 km/h.

 

Observera att storleken på kugghjul inte påverkar den maximala hastigheten, 25km/h med elassistans.

Om du vill ha annan kugghjulskombination än standard, meddela oss (samma pris).

 

Bäst är förstås att provcykla så att du känner vad som passar dig bäst. Om det blir fel vid leverans oroa dig inte. Det är möjligt att byta kugghjul när som helst. Dock kräver det några specialverktyg och ibland en annan längd på kedjan. En cykelverkstad kan hjälpa till med detta vid behov.

Specialfärger:

Ramen finns i tre färger och vi erbjuder ingen specialfärg för den då det är alltför mycket jobb att demontera cykeln för lackering.

Däremot erbjuder vi specialfärg på batteritanken. Meddela oss vad du önskar så hjälper vi till. Kostnad för detta är 2.000kr.

Om du vill ha något verkligen special som candy eller någon show-färg så kan det bli lite dyrare, kontakta oss för prisförfrågan.

Det är också möjligt att få sig egen logotype eller dekor, kontakta oss för prisförfrågan.